sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Tarrat mastoon

Kävin Katajanokan satamassa katsastuttamassa veneen. Matka Katajanokalle oli kuin toisinto viime vuoden katsastusreissusta Merisatamaan. Sää oli samanlainen, kellonaika lähes sama, tuuli lounaasta ja lähes yhtä navakasti kuin vuosi sitten.

20130610_171517 

20130610_173156

Navakan tuulen ansiosta vene surffaili kivasti vajaata seitsemää solmua, joskus päästiin jopa hieman ylikin.

CameraZOOM-20130615220031237

“Kerää koko sarja!” Kevään mittaan tarroja oli tippunut postissa ja nyt kun viimeinenkin saatiin haltuun, oli aika päivittää mastoon tämän veneilykauden tarrat.

20130615_220147

Olen jo muutaman kauden miettinyt hankkivani vene-messuilla kauan sitten näkemäni “FEND-FIX” –lepuuttajakiinnikkeitä. Tähän mennessä ajattelin, että pysyypähän solmut hallussa, kun joka kerta teen niitä muutamat fendareihin… Viime aikoina olen kuitenkin huomannut, ette jos matka on “lyhyt” (hyvin laaja käsite…), ei fendareita viitsi enää edes ottaa pois, sillä kukaan ei halua solmia niitä uudelleen kiinni. Alunperin jokainen kuudesta fendarista oli “varmuuden vuoksi” jopa kahdella solmulla kiinni. Viime kaudella helpotin tuskaa vähentämällä solmujen määrää yhteen per fendari. Nyt kuitenkin mitta tuli täyteen ja kävin Captain’s Shopista hakemassa kaksi paria FEND-FIXejä. Tämäkin loistava keksintö tulee ruotsalaiselta Aronowitsch & Lyth AB:ltä, joiden erinomaisista tuotteista minulta löytyy jo “TILLER-LOCK”, sekä kauan sitten hankitut “BUNGY” köysijoustimet. Kaikki heidän tuotteensa ovat yksinkertaisuudessaan ällistyttävän nerokkaita ja mikä tärkeintä, ne myös toimivat!. BUNGY-joustimet on helppo kiinnittää esim. jo laskettuun ankkuriköyteen ja TILLER-LOCKia tulee käytettyä jatkuvasti mitä erilaisemmissa tilanteissa. Aika näyttää ovatko FEND-FIXit hintansa arvoisia, mutta ainakin odotukset ovat korkealla. Aivan halpojahan nämä kyseisen firman tuotteet eivät ole, kun ajattelee mitä sillä saa (muutaman palan korkealle jalostettua kumia ja muovia…), mutta kertaakaan eivät kyseiset hankinnat ole kaduttaneet. Tällaiset tuotteet helpottavat veneilyä todella paljon ja näin myös lisäävät siitä saatavaa nautintoa. Siitähän tässä kaikessa on lopulta kyse Smile

IMG_2218IMG_5474

Mukavuutta haettiin myös uudella aurinkotuulettimella. Yllä oleva vuonna 2007 asennettu Sunventin malli oli aika korkea ja aurinkokenno oli siinä koteloitu laitteen sisään paksun muovisen linssin alle. Kuten kuvista näkee, linssi oli vuosien saatossa tummunut kirkkaasta ruskeaksi. Vasemmalla oleva kuva on vuodelta 2007 ja oikealla oleva viime syksyltä. Kyseisessä mallissa myös ilma pääsi kiertämään laitteen sisällä siten, että ajan saatossa kennon päälle kertyi runsaasti pölyä ja roskaa, jota ei päässyt pyyhkimään pois. Tummuneen linssin ja kennon päälle kertyneiden roskien takia tuuletin ei enää jaksanut pyöriä kuin suoralla auringonpaisteella.

CameraZOOM-20130615220312484

Myös uusi tuuletin on Sunventin valmistama, mutta tällä kertaa mallia ”Slim”. Siinä on myös pieni akku iltoja varten ja oma virtakytkin. Uuden tuulettimen rakennetta on muutettu siten, ettei paneelin päällä ole enää tummuvaa muovilinssiä, eivätkä pölyt ja roskat jää enää laitteen sisään kennon päälle. Vanhassakin mallissa itse kenno oli lopulta täysin ehjä ja toimiva, kunhan sen ensin kaivoi tummuneen linssin alta ja puhdisti pinnassa olevat roskat pois. Uuteen malliin oli lisäksi asennettu kevyt silikonikaulus estämään veden pääsy tuulettimen kautta sisätiloihin. Vanhassa mallissa tällaista “roiskesuojausta” ei ollut lainkaan ja varsinkin kannen pesussa sai olla tarkkana, ettei suihkuttele vettä suoraan tuulettimeen. Eräällä reisullla sisällä olijat pelästyivät kunnolla, kun veneen keula sukelsi suureen aaltoon ja tuulettimesta lävähti vettä aika lailla. Itse asennus oli todella helppo, sillä vanhassa ja uudessa tuulettimessa oli täysin samanlaiset asennusjalat. Purin vain vanhan tuulettimen päältä pois ja asensin uuden tilalle. Nyt tuuletin pyörii mukavasti jopa pilvisellä säällä ja iltahämärässä se jatkaa akun voimin.