sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Purjehdus päivä

Lähdimme sunnuntaipäiväksi Elinan vanhempien ja erään perhetuttavan kanssa purjehtimaan. Kyseisellä henkilöllä on kesämökillään oma optari, joten purjehduksen perusteet olivat hänellä jo ennestään hallussa. Vaikka veneemme on purjeveneeksi varsin pieni, on se kuitenkin olennaisesti suurempi ja erilainen kuin optari, joten hänkin sai nyt edes vähän kokemusta itseoikaisevasta köliveneestä. Tarkoituksenamme oli alunperin purjehtia Kaunissaareen, mutta päivälle ennustettu kova tuuli muutti suunnitelmat. Paluumatka Kaunissaaresta kovassa, yli 10 m/s tuulessa ja reippaassa aallokossa ei näillä syksyn lämpötiloilla enää houkutellut yhtään. Päätimme siis jäädä purjehtimaan Helsingin edustalle ja katsoa minne tuuli meidät kuljettaa.

20120909_122123

Tuuli olikin paikoitellen todella navakkaa ja saimmekin jopa luukutettua kesän nopeusennätyksen 6,2 solmua sivutuulessa, ilman surffausta tai muutakaan “apua”. Mainittavaa myös on, että kyydissä oli viisi normaalipainoista aikuista tavaroineen, joten kuormaakin oli tämän kokoiselle veneelle hieman normaalia enemmän. Tuuli kuljetti meidät lopulta kahvittelemaan Vasikkasaaren yhteysvenelaituriin. Yhteysvene ei enää kulkenut, joten kiinnittyminen oli sinänsä ok. Yksityinen risteilyalus kävi kuitenkin ilmoittamassa heidän saapuvan laituriin muutaman tunnin päästä ja varmistamassa, että heille on varmasti tarpeeksi tilaa.

20120909_124730

Vasikkasaari osoittautuikin hyvin mielenkiintoiseksi kohteeksi. Saarella on paljon vanhoja sodan ajan jäänteitä, joista erikoisimmat olivat vanha ammusvarasto ja suuri öljysäiliö, joita oli myöhemmin ilmeisesti käytetty teattereina tai vastaavina. Enpä ole ikinä ennen käynyt vanhan öljysäiliön sisällä ja paikan akustiikka se vasta erikoista olikin. Kaiku kimpoili monta kertaa säiliön seinistä aiheuttaen mahtavan efektin. Nautimme päiväkahvit rantakallioilla ja jatkoimme matkaamme kohti Pyysaaren ravintolaa.

20120909_143304

Ajoimme lyhyen matkan Pyysaareen lopulta koneella, sillä vastatuuli oli todella kovaa ja puuskaista, eikä veneemme vanhoilla purjeilla luoviminen kovassa tuulessa ole kaikkein mukavinta puuhaa. Samaan ratkaisuun näyttivät päätyneen myös muut, sillä kukaan ei matkannut kyseistä matkaa purjeilla.

Pyysaaresta lähdettyämme otimme isoon ykkösreivin ja matkasimme yhdellä halssilla Herttoniemen edustalta Harakan rantaan. Merisataman läpi jouduimme ajamaan koneella, sillä tuuli kanavoitui taas täysin vastaiseksi. Hernesaaren luona nostimme uudelleen purjeet ja painoimme hetken aikaa vauhdilla kohti Lauttasaarta. Tuuli pääsi kuitenkin taas kanavoitumaan ja painoi Lauttasaaren ja Jätkäsaaren välistä sellaisella voimalla, että rullasimme genoan sisään ja luovimme lopun matkaa Pajalahteen pelkällä isolla.

Todella mukava ja paikoitellen hyvin jännittäväkin reissu, josta ei vauhtia puuttunut :)