keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Veneen katsastus, ensimmäinen yritys…

Valmistelin veneen ja lähdin ajelemaan kohti Suomenojan venesatamaa, jossa klo 18:00 alkaisi yksi Helsingin Navigaatioseuran yhteisistä katsastustilaisuuksista. Iso saderintama oli juuri pyyhkäissyt Helsingin yli ja alkumatkasta tuulikin aika reippaasti.

140620113513

Suomenojan valtava venesatama on kuitenkin varsin suojainen, joten noin 17:50 kiinnityin rauhallisesti Saaristovene-/ lastauslaituriin septin imuaseman viereen.

140620113518

Katsastajaa ei laiturilla näkynyt, kuten ei muitakaan katsastushaluisia veneitä, joten kävin kysymässä vieressä olevasta Kivenlahden venekerhon rakennuksesta olenko mahdollisesti oikeassa paikassa. Heidän mukaansa kyseinen laituri kulkee kyllä nimellä lastauslaituri, mutta että sataman toisessakin päässä on laituri, josta löytyy mastonostin. Jätin veneen laituriin odottamaan ja kävin vielä varmuuden vuoksi kävellen sataman toisessa päässä Café Gabrielan luona katsomassa, josko mastonnostolaiturilta löytyisi muita katsastushaluisia. Sielläkään ei kuitenkaan ollut kuin yksi vene mastonnosto puuhissa, joten kävelin takaisin sataman toiseen päähän. Kun olin hetken aikaa odotellut niin päätin soittaa katsastajalle. Olimme ilmeisesti jollain ihmeen tapaa onnistuneet väistämään toisiamme siten, ettei katsastaja ollut huomannut minua enkä minä häntä. Hänellä oli myös ollut kiire seuraavaan paikkaan ja koska oletti minun jättäneen tulematta, niin hänkin oli jo ehtinyt lähteä pois Suomenojalta. Eipä hätää, sovimme samalla uuden katsastusajan, jotta saamme asian hoidettua pois molempien päiväjärjestyksestä.

Olin kuitenkin varannut illan tähän toimintaan, joten päätin hyödyntää rauhallisen satamapaikan rästiin jääneiden venepuuhien tekemiseen. Keittelin kahvit ja liimailin puuttuvat tunnistetarrat varusteisiin.

140620113524

Kahvit juotuani ja tarrat liimattuani lähdin ajelemaan kaikessa rauhassa kohti Lauttasaaren Pajalahtea. Keli oli tyytynyt ja puksuttelin hiljalleen tyynessä kelissä kesäillan rauhasta nauttien.

140620113530

Iso vasikkasaaren huoltolaiturikin oli taas tyhjillään viimeisen yhteysvenevuoron mentyä. Tuohonkin rantaan voisi joskus kiinnittyä, eikä aina ajaa saaren toiselle puolelle laituriin.

140620113535

Huomasin myös saaren länsireunalle ilmestyneen, kahvila-ravintola Gula Villan asiakkaille tarkoitetun laiturin. Täytyypä joskus kiinnittyä myös siihen ja käydä katsastamassa ravintolan tarjonta.

Paluumatkalla pilvien välistä ilmestynyt ilta-aurinko loi hienon loisteen taivaanrantaan. Lähestulkoon kaikki blogin kuvat on otettu pari vuotta vanhalla Nokian kännykällä, joten varsinkin hämäräkuvien laatu ei ole kummoinen, mutta eiköhän nuo aja asiansa Iloiset kasvot

140620113539

Paluumatkalla pohdin lokin näyttämän nopeuslukeman todenperäisyyttä, sillä mielestäni kuljin kyllä kovempaa kuin lokin ilmoittaman 4,2 kn. Minun on ollut jo pitkään tarkoitus kalibroida loki, mutta eipä vain ole tullut tehtyä. Päätinkin tarkistaa mitä kännykän GPS ilmoitti nopeudeksi. Kännykkä ilmoitti nopeuden olevan noin 11,3-11,5 km/h eli noin 6 solmua. Kännykän GPS ei välttämättä ole kovin laadukas, joten tarkistan asian vielä tietokonetta varten hankkimallani kunnollisella GlobalSatin GPS-laitteella. Jos lukemat pitävät edelleen paikkansa, niin täytyypä naputella lokin korjauskertoimet kohdalleen. Esimerkiksi tulevaa Saimaan reissuamme ajatellen melkein parin solmun heitto nopeudessa muuttaa reittisuunnitelmaamme huomattavasti. Eihän parin solmun nopeusero liukuvarunkoisissa moottoriveneissä ole paljon mitään, mutta näissä nopeuksissa sillä voi olla hyvinkin suuri merkitys.

2 kommenttia:

  1. Tervemenoa Saimaalle, uskoisin että siellä vietättä mukavia kesäpäiviä. Me olemme purjehtineet Saimaalla 20 vuotta vaikka asummekin Kotkassa. Eli ihan huono meren korvike Saimaa ei ole, tai toisinpäin ilmaistuna meri tarjoaa vain rajoitetun määrän sellaista jota Saimaalla ikävöi, jos ylipäätään merta ikävöi yhtään. Pienellä tutustumisella esim. http://www.veneilysaimaa.com/ sivustoon auttaa löytämään paikat joita erähenkinen kaipaa. Kaupungit ja muut palvelusatamathan kaikki löytää.

    Moikataan jos tavataan: S/Y Kiirulainen

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia! Tuota veneilysaimaa -sivustoa olenkin jo ehtinyt tutkailemaan jonkin verran mahdollisia yöpymispaikkoja valitessa. Itse olen ehdottomasti järvi-ihminen. Onhan meressä luonnetta, mutta järvi on nautintoa sekä itselle että veneelle ja moottorille :)

    VastaaPoista