keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Näpertelyä

Lumien sulamista odotellessa on hyvin aikaa näperrellä pikku juttujen parissa. Vene odottaa vielä mökillä ja purjeenkin vein lopulta neulojalle foilin asentamista varten. Kävin kyselemässä rullalaitteeseen sopivia purjesakkeleita ja ratsastajia, mutta päädyin lopulta teettämään purjeeseen rullalaitteelle sopivan foilin. Ratsastajien kanssa homma olisi saattanut toimiakin, mutta erään purjeneulojan mukaan riskinä voisi olla profiilin vaurioituminen ratsastajien vääntäessä uraa. Nyt vain odottelen purjetta takaisin, jotta pääsen sovittamaan sitä laitteeseen. Samainen neuloja lupasi tehdä myös sopivan stropin purjeen yläpäähän, jotta purjeen saa asennettua laitteeseen suoraan.

Elina tykkää ommella kaikenlaista ja kysyinkin häneltä, josko hän olisi kiinnostunut tekemään suojapusseja erinäisille venetarvikkeille. Kotiin tullessani pöydällä odottikin uusi lipputangon suojapussi. Se onkin tosi hyvä, sillä lippu on jatkuvasti kiinni tangossa ja ilman suojapussia se likaantuisi nopeasti.

Lipputangon suojapussi

Itse päätin näperrellä vielä isopurjeen skuutin kanssa. Aikanaan kun innostuksissani uusin kaikki köydet ja pylpyrät hankin myös ison skuuttiin uudet viulupylpyrät. Huomasin kuitenkin että kaksi viulupylpyrää on turhan paljon ja päätin nyt luopua toisesta. Kahdella viulupylpyrällä säätö on kyllä kevyttä, mutta köyttä on turhan paljon jaloissa. Isopurjeen koko on kuitenkin aika pieni, joten huomattavasti vähemmälläkin pärjää mukavasti ja pääsen samalla eroon parista ylimääräisestä metristä köyttä. Ylimääräiselle pätkälle onkin jo keksitty käyttöä, sillä pleissaan siitä sopivat kiinnitysköydet keulan “FenderStepille”.

Purin siis vanhan pleissin ja korvasin sen uudella, puomin päähän tulevaan pylpyrään tehtävällä pleisillä. Seuraavassa kuvasarja säieköyden pleissaamisen perusteista.

Säieköysi on mielestäni hieman hankalampi pleissata kuin punotulla ytimellä varustetut köydet, sillä säikeet täytyy viedä huomattavasti pidemmälle kuoren sisällä kuin mitä punottu ydin vaatii. Myös tekniikassa on eroja, vaikka perusidea on luonnollisesti sama. Säikeet eivät puristu toistensa ympärille, kuten toistensa päälle saatettu punottu ydin ja kuori, mutta näin ollen ne eivät myöskään jousta/ veny ja soveltuvat siksi hyvin säätö- ja nostinköysiksi. Kiinnitin veneen kerran väliaikaisesti tällaisella köydellä laituriin ilman joustinkumeja ja kyllä todella huomasi kun köysi nappasi kiinni. Aluksi luulin että joku potkaisi venettä kun tärähdys oli niin voimakas, mutta syy olikin vain täysin joustamattomassa kiinnityksessä. Saman havaitsee jos lukitsee veneensä kettingillä siten, että kettinki onkin lyhyempi kuin kiinnitysköysi.

Seuraavassa kuvassa olen siis kaivanut ydinsäikeet ulos runsaan 30 cm etäisyydeltä köyden päästä ja leikannut noin 20 % säikeistä pois. Tämän jälkeen syötin ohennetun nipun takaisin saman matkaa vastakkaisesta suunnasta köyttä ylöspäin, siten että ydin sukelsi takaisin kuoren sisään siitä kohtaa, josta haluan silmukan lopulta sukeltavan takaisin koskemattoman kuoren sisään. Tyhjäksi jääneen ylimääräisen kuoren ohensin puoleen alkuperäisestä, poistamalla punotun kuoren lankapareista toisen ja syötin myös sen takaisin alkuperäisen kuoren sisään.

230320112787

Ohennettua suojakuorta ei tässä köysityypissä tarvitse syöttää niin pitkälle kuin ydinsäikeitä. Köysi on niin tiukkaan punottua tavaraa, etteivät kaikki ydinsäikeet ja kuori olisi mahtuneet sellaisenaan koskemattoman kuoren sisään kahteen kertaan. Mielenkiinnosta kokeilin kuitenkin tätäkin ja saatuani tungettua kaikki säikeet tuplana takaisin kuoren sisään, oli kuori jo niin kireällä ettei köysi enää edes taipunut kunnolla.

Vedin tämän jälkeen löysät pois ja köysi sukelsi takaisin koskemattoman kuoren sisään. Lypsämällä köyttä silmukkaa kohden ja samalla kiristämällä löysiä pois ylimääräisistä pätkistä, saa ohennettua köyttä ujutettua edelleen pidemmälle kuoren sisään.

230320112795

Kun löysät on kiristetty pois ja köysi sukeltanut riittävästi kuoren sisään, voi ylimääräisen ytimen ja kuoren leikata saksilla pois. Pari pyöräytystä käsien välissä ja muutama nykäisy köydestä vetäisee ytimen ja kuoren kannat takaisin koskemattoman köyden sisään ja pleissi on valmis.

230320112804

Vaikka pleissi onnistuikin ihan hyvin ja kestää varmasti sen mitä tarvitaan, pyrin silti vielä varmistamaan sen kestävyyden punomalla silmukan varteen vahvikkeen.

230320112810

Pleissaaminen on mukavaa ajanvietettä ja lopputuloksena saa nättejä kestäviä silmukoita sellaisiin köysiin joita ei yleensä ole tarvetta irrotella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti