tiistai 22. helmikuuta 2011

Kannustus maalausta harkitseville

Selailin vanhoja kuvia ja jaksan vieläkin ihmetellä miten hyvin kylkien maalaus lopulta onnistui. Varsinkin kun ottaa huomioon, että kaikki tieto mitä minulla veneen maalauksesta oli, oli peräisin kaupassa ilmaiseksi jaettavista Hempelin ja Internationalin maalausoppaista. Maalit olivat kyllä laadukkaita, mutta eivät nekään mitään erikoisia teollisuusmaaleja olleet, vaan ihan tavallista venetarvikeliikkeestä saatavaa hyllytavaraa. Hionta- ja maalausvälineet oli nekin hankittu pääosin Clas Ohlsonilta ja Biltemasta. Koko homma tehtiin tavallisessa autotallissa, ilman erityisiä ilmanvaihtovälineitä. Karkea hionta suoritettiin tavallisella Clasulta hankitulla epäkeskohiomakoneella ja loppusilaus käsipelillä.

Tässä vielä pari kuvaa lopputuloksesta. Veneessä oli siis punainen lujitemuovirunko, joka nyt maalattiin toistamiseen tumman siniseksi.

180920101333180920101335

Olennaisinta työssä oli paneutuminen pohjatöihin. Kyljissä olleet reiät ja syvät naarmut paikkasin Hempelin epoksikitillä, jonka jälkeen pinta hiottiin ensin koneellisesti karkeudella 220 ja 400 ja lopulta vielä käsin karkeudella 400. Maalaus suoritettiin Internationalin yksikomponenttisilla Pre-Kote pohjamaalilla ja Toplac pintamaalilla. Maali levitettiin pintaan vaahtomuovitelalla ja tasoitettiin maalaustyynyllä. Olennaisinta on ettei ala maalaamaan ennen kuin pinta on saatu täysin sileäksi ja pölyt pyyhitty kunnolla pois. Pinnasta irtoaa uskomaton määrä pölyä, joten Bilteman tahmaliinoja kului laatikkotolkulla. Maalausten välissä tulisi suorittaa myös välihionta. Itse jouduin kahdesti välihiomaan pinnan koneellisesti, sillä ensin käyttämäni mohair-tela jätti pintaan pieniä roskia. Vaahtomuovitelasta roskia ei enää irronnut ja välihioin pinnan käsipelillä karkeudella 400.

Sen sijaan että maali peittäisi virheitä alleen, se pikemminkin tuo ne esiin. Ikävä kyllä vanha totuus on, että pohjatyöt vaativat noin 80 % koko urakasta. Usein on vaikeaa malttaa mielensä, kun homma on raskasta eikä tunnu etenevän ja mieli tekisi vetää uutta maalia pintaan. Maalaustyö on kuitenkin turhaa ja kallis maali menee hukkaan, jos joudutkin hiomaan pinnan taas rikki paikataksesi maalin esiin tuomia virheitä.

Veneen maalaus on kuitenkin hyvin helppoa puuhaa, joten jos harkitset veneesi maalausta, niin ei muuta kuin tuumasta toimeen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti