torstai 9. syyskuuta 2010

Sähköasennusten aloitus

Ennen sähköasennusten aloittamista asensin istuinlaatikon lattiaan kaksi turvavaljaan kiinnikettä, vanhan ison skuutin kiinnikkeen ja uutena asiana laipan tulevalle pöydänjalalle. Turvavaljaan kiinnikkeet ovat katsastusvaatimusten mukaiset ja istuinlaatikkoon olen kaivannut pöytää alusta lähtien. Löysin viimein tarpeisiini sopivan pöydänjalan ja Samuli on lupautunut valmistamaan minulle pöytälevyn ensi kevääksi.

090920101213

Olen pari kertaa joutunut käyttämään jatkojohtoa käyttäessäni tupakansytytinvirralla varmennettua hakuvaloa. Ongelmana on riski kompastua piuhaan, joten asensin istuinlaatikkoon paarpuurin säilytyslokeron yläreunaan 12 V virran ulosoton. Nyt ei tarvitse leikkiä jatkojohtojen kanssa. Vieressä näkyvät mutterit ovat peräisin seinän toisella puolella olevasta virtablokista, johon myöhemmin liitän myös perämoottorin latauspiuhan.

090920101215

Aika tuttu näky. Vuonna 2007 hankittuani veneen asensin ensimmäiset virtapiuhat ja näky oli varsin samanlainen. Kuten silloinkin, tästäkin kaaoksesta syntyy lopulta toimiva sähköjärjestelmä.

090920101219

Aikaisemmin olin valinnut helpoimman tien ja kaikki sähköjohdot oli teipattu lattiaan. Hyvin nopeasti kävi kuitenkin ilmi ettei ratkaisu ollut kovin toimiva. Säilytyslokeron tavarat nirhasivat suojaavat teipit rikki ja vähän väliä joku piuhanpätkä tarttui johonkin tavaraan kiinni. Tällä kertaa piuhat nostetaan kotelon yläreunaan paremmin suojaan katseilta ja tavaroilta. Putsasin pinnat taas asetonilla ja asensin johtojen tuleville reiteille kaksipuolisellatarralla kiinnitettäviä nippusidekiinnikkeitä. Kiinnikkeitä sai asentaa paljon, sillä varsinkin päävirtakaapelit ovat varsin painavia ja järjestelmän karsimisesta huolimatta johtoja on edelleen paljon.

110920101240110920101241

Taas sai huomata ettei parikymppisenä autojen ja niiden varusteiden kanssa aktiivisesti viettämäni aika ole mennyt hukkaan. Vanhat muistot autojen hifi-asennuksista tulivat mieleen, kun hahmottelin sähköpaneelin asetelman ensin paperille, jotta sain selvän kuvan siitä miten kaapelit kannattaa vetää. Sen jälkeen olikin helppo asentaa laitteet paikalleen ja ruuvata kaapelit kiinni.

110920101242

Sähköasennukset ovat vielä reippaasti vaiheessa, mutta systeemi alkaa hahmottumaan. Seuraavaksi täytyykin asentaa sähköinen pilssipumppu, sillä letku tulee kulkemaan osan matkaa pienessä kourussa sähköjohtojen yläpuolella ja se täytyy asentaa ensin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti