maanantai 25. tammikuuta 2010

Töiden aloittelua

Sain viimein jotain konkreettista aikaiseksi veneen kunnostuksen suhteen. Kun tehtävää on paljon, on vaikeaa päättää mistä aloittaa.
Tein työkaluseinän valmiiksi ja hioin patjojen sisään tulevien puuvahvikkeiden reunat pyöreiksi. Huomasimme Elinan kanssa reunojen olevan niin terävät, että uudet patjakankaat olisivat hankautuneet rikki hyvin nopeasti.
Irrotin myös vesitankin kannen ja tiivistin sen reunat valkoisella gelcoat fillerillä. Kansi on valmistettu kahdesta yhteenliimatusta lasikuitulevystä, mutta joistain kohtaa levyt olivat päässeet irti toisistaan ja väliin pääsi vettä. Nyt kansi on taas yhtenäinen ja reunat tilkitty. Sekoitin hieman liikaa gelcoat filleriä ja vetelin ylimääräiset keulapiikin lasikuitupaikan päälle, joka oli muutenkin tarkoitus siistiä kyseisellä aineella. Kuvassahan ei siis ole valmis keula, vaan massa hiotaan siistiksi ja tasaiseksi kunhan se joskus kuivuu...
Putsasin seuraavaksi kyljen paikan ja vetelin siihen Hempelin hyväksi havaittua Epoxy filleriä. Hion paikan sileäksi ja maalaan eristeprimerilla kunhan massa on kuivunut tarpeeksi. Ilmankosteus tallissa on nyt todella alhainen, vain noin 10 prosentin luokkaa, ulkona olevan kovan pakkasen takia. Tämä vaikuttaa massojen ja maalien kuivumiseen. Maali kuivuu liian nopeasti ja massa taas ei meinaa kuivua ollenkaan sen regoidessa ilmankosteuden kanssa. Päätinkin suosiolla jättää suuremmat maalaus- ja massahommat keväämmälle.Päivän päätteeksi kokeilin vielä miten pohjan märkähionta onnistuu tavallisella karkealla hiontasienellä. Huomasin etteivät näkkien kiinnittymiskohtiin jääneet jämät meinanneet lähteä edes hiekkapaperilla pois, joten kokeilin uudestaan Star Briten EZ-ON EZ-OFF näkinpoistajaa. Syksyllä käytin ainetta väärin, josta muistona on edelleen trailerin galvanoidun pinnan paikoittainen mustuminen. Tuolloin tuomitsin koko aineen aivan surkeaksi, mutta nyt huomasin aineen olevan sittenkin erinomaista näkkien poistajaa, kunhan sitä vain käyttää oikein! Aine ei edelleenkään sovellu pohjan yleispuhdistukseen levästä ja limasta, mutta pieni suihkaus suoraan näkin jäänteisiin aiheuttaa suuren kuohunnan vain näkin kohdalla ja pinta puhdistuu tämän jälkeen jo kevyellä pyyhkäisyllä. Erittäin hyvää tavaraa siis näkkien poistoon, muuhun puhdistukseen ei. Suosittelen pohjan ja erityisesti vesirajan puhdistukseen Star Briten Instant Hull Cleaneriä tai jopa järkevämpänä ja taloudellisempana vaihtoehtona apteekista saatavaa, veteen sekoitettavaa oksaalihappoa, jota myös kyseinen valmispesuainekin pääosin sisältää. Star Briten litrahinta vain on monta kertaa kalliimpi...Tällä kertaa päivälliseni koostui broilerin rintafileistä ja italian salaatista :) Talven aikana on hyvä mahdollisuus kokeilla miten erilaiset murkinat valmistuvat venekeittiön välineillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti