torstai 1. lokakuuta 2009

Veneen pesu


Kuluneena veneilykautena ei tullutkaan nostettua venettä kauden puolivälissä ylös ja pestyä pohjaa kuten yleensä on ollut tapana. Tämä yhdistettynä pitkään laiturissa seisomiseen saamme lopputulokseksi erittäin limaisen ja merirokkoja täynnä olevan pohjan.

Minulta löytyi varastosta Star Briten EZ-ON EZ-OFF pohjan pesuaine, jonka olisi tarkoitus irroittaa sekä lima, että näkit pohjasta. Pakkaus sisältää jonkilaista happoa, joten trailerin galvanoidut osat olisi hyvä suojata jollain tapaa. Itse en tätä tietenkään tehnyt vaan suihkuttelin ainetta suoraan pohjaan ja harjaamaan. Ikäväkseni täytyi todeta ettei lima ja näkit tuntuneet lähtevän mihinkään, paitsi vesirajasta jossa maalikerroskin kului tosi ohueksi, mutta traileri näyttää siltä kuin olisin maalaillut sitä mustalla sprayllä sieltä sun täältä. Jännä reaktio... Täytyy hankkia jotain suoja-ainetta, ettei traileri ala ruostumaan.

Kylkien ja kannen pesu sujui hyvin jo ennestään hyväksi havaitun Star Briten vesirajan puhdistusaineen ja karkean kannen puhdistusaineen avulla. Pohja jäi tosiaan vielä likaiseksi, mutta vaihdan keväällä uuden pohjamaalin ja vanha kaavitaan pois.

"Liian hapokasta... Ei pysty...". En voi suositella kaikille tuota Star Briten EZ-ON EZ-OFF ainetta, sillä se on aikamoinen myrkky käsille ja hengitysteille, syövyttää traileria eikä sitten kuitenkaan putsaa niin hyvin kuin voisi kuvitella. On se kyllä tehokasta tavaraa ja näkkien pinta kuohui kun sitä niihin suihkutti, mutta mielestäni sen käytön aiheuttamat haitat ovat saavutettavia hyötyjä suuremmat. Tällä kertaa oli kuitenkin käyttäjässäkin vikaa kun en toiminut juuri kuten ohjeissa sanotaan, vaan aloin soveltamaan. Ainetta ei siis tule suihkuttaa kohteeseen, jolloin sitä leviää myös muualle kuin puhdistettavalle alueelle vaan se on tarkoitus hieroa harjalla näkkien päälle ja harjata niin kauan kunnes pinta on puhdas. Kun purkin kyljessä on teksti "Pohjan puhdistusaine" suihkuttelin ainetta luonnollisesti koko pohjaan, enkä vain pelkästään näkkien päälle. Myös käsien suojaaminen ja hengityssuojaimen käyttö on ehdottomasti suositeltavaa. Trailerille aiheutuneet vauriot menevät aivan omaan piikkiin kun en pintoja suojannut. En vain uskonut, että aine on niin vahvaa kuin se on.
Käyttökohteissakin on eroja ja tässä tapauksessa se ei myöskään soveltunut omaan käyttööni lainkaan. Olisi ollut kohtuullisen hankalaa kömpiä trailerin alle harjailemaan pohjaa ja köliä puhtaaksi pienellä harjalla, joten päätin suihkutella ainetta ongelmakohtiin ja harjasin pohjaa normaalilla varsiharjalla. Uskon kyllä että kyseisellä myrkyllä saa esim. ympäri käännetyn Busterin pohjan todella helpolla puhtaaksi vaikka siinä olisi runsaastikin merirokkoa. Oman veneeni pohjasta näkit lähtivät parhaiten ihan tavallisella lastalla kaapimalla. Jäihän siihen näkin kiinnittymisjäljet, jotka tuo aine varmasti putsaisi kokonaan pois jos sitä oikein käyttäisi.

Voin ehdottomasti suositella pohjan ja erityisesti hyvin likaisen vesirajan pesuun Star Briten vesirajan puhdistusainetta. Se on todella hyvää tavaraa. Kyllä lähtee limat ja muut kun sitä suihkauttaa, eikä se ole haitallinen trailerin galvanoiduille osille. Aivan ehdoton tuote vesirajan puhdistamiseksi! Myös tämänkin myrkyn kanssa on kuitenkin syytä suojata kädet ja käyttää hengityssuojainta.

Purimme Samulin kanssa myös veneen sivukaiteet pois talliin siirtämisen ja kannen pesun helpoittamiseksi. Vene näyttää kyllä virtaviivaisemmalta ilman kaiteita, mutta huomasin kuitenkin jo kannella harjan kanssa heiluessani kuinka ehdottoman tarpeelliset keula- ja sivukaiteet ovat. Pari kertaa meinasin horjahtaa kannelta alas kun ei ollutkaan mitään mistä ottaa tukea. Ilman kaiteita veneillessä olisi vain ajan kysymys milloin joku (itseni mukaan lukien) horjahtaa mereen veneen keikkuessa aalloilla.

Nyt on vene pesty ja voin alkaa suunnittelemaan talven aikana tehtäviä kunnostustöitä, ensiksi täytyy vain siivota talli...

1 kommentti:

  1. Jep, meilläkin on nyt pukki valmiina rannassa odottamassa veneen nostoa. Saas nähdä, miltä pohja näyttää kesän jäljiltä. Maalia ainakin pitäisi olla kunnolla.

    T Elias

    VastaaPoista