lauantai 25. heinäkuuta 2009

Perämoottorin latauspiuha


Sain viimein ongittua netistä tarpeeksi tietoa perämoottorin latauksen valjastamiseksi.

Luulin aluksi, että moottorin etupaneelissa olevat liittimet ovat juuri latauspiuhaa varten, mutta kun yritin kytkeä niitä akkuun sain aaikaiseksi vain oikosulun. Lopulta selvisi etteivät kyseiset liittimet olekaan latausta varten vaan niihin on tarkoitus liittää Yamahan omalla liittimellä kulkuvalo(t).
Ihmettelimme Samulin kanssa mikä sitten mahtaa olla moottorin kyljessä oleva muuntajan näköinen härveli kun sitä ei mainita missään ohjeissa eikä räjäytyskuvissakaan. Netin keskustelupalstoilta kuitenkin selvisi kyseisen mötikän olevan jännitemuuntaja ja juuri näihin laitteestä tuleviin piuhoihin oli mahdollista kytkeä latausjohto.
Aloin kehittelemään sopivaa piuhaa ja vedin sen yhden ylimäräisen läpivientikumin läpi sulakerasian kautta akulle. Laitoin varmuuden vuoksi myös moottorin päähän yhden erillisen sulakerasian 10 A sulakeella. Lopulta moottori latailikin veneen akkua luvatulla 6 A teholla. Hyvä juttu.

Vene on tällä hetkellä taas työmaana ja sotku on sen mukaista. Kunhan Elina saa uudet patjat valmiiksi (joista yksi on muuten jo valmis, tosi hieno!!!) ja itse saan rakennettua uuden maasähkösysteemin ja uuden vesitankin täyttösysteemin voi veneen nostaa hetkeksi ylös ja puleerata sen taas loppukautta varten oikein kunnolla.

Täytyy katsoa josko sen saisi sitten syksyllä mahdutettua isän talliin puuosien kunnostusta ja kylkien maalausta varten...

Illalla lähtiessäni veneeltä huomasin Mustikkamaan sataman portissa aivan julmetun ison hämähäkin. Se varmaan pyydystää pikkulintuja ruoakseen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti