lauantai 23. elokuuta 2008

Pitkäluodolla

Saimme veneen taas purjehduskuntoon kun saimme puominkin takaisin :)

Aluksi tarkoituksena oli Janin ja Elinan kanssa mennä Pikku Leikosaareen, mutta myöhästyimme täpärästi Hevossalmen sillan avautumisesta emmekä jaksaneet odottaa puolta tuntia.
Muistin että Laajasalon vieressä olevan Pitkäluodon pohjoispää oli merkattu yleiseksi virkistysalueeksi.
Ankkuroimme veneen Pitkäluodon Stansvikin puoleiselle laidalle ja löysimmekin vanhan nuotiopaikan kartan osoittamasta paikasta. Jani oli liikkeellä omalla jetillään ja kiinnittyi veneemme kylkeen. Myyriä tuntui vilahtelevan joka puolella, jopa nuotion alta lähti yksi kaveri vauhdilla kuumuutta karkuun.
Valmistimme makkarat, perunat ja salaatin ja nautimme hieman olutta. Ilta oli erittäin kaunis ja ilma lämmin.

Pois lähtiessämme meiltä kyseltiin keitä olimme ja millä asioilla liikuimme. Luoto oli kuulemma pelastuslaitoksen yksityisaluetta eikä siellä saisi kuka tahansa oleskella. Ilmoitin että alue jolla olimme oli kyllä merkitty Helsingin kaupungin ulkoilukarttaan yleiseksi virkistysalueeksi. Veneemme saattoi olla juuri rajalla tai hieman rajan väärällä puolen, rannasta on vaikea sanoa kun siinä ei ollut minkäänlaista merkintää mistä alue alkaa. Henkilöiden mielestä koko Pitkäluoto oli yksityisaluetta joten hieman närkästyneinä poistuimme paikalta. Otin myöhemmin selvää asiasta ja ilmeni että ainoastaan luodon eteläpää on vuokrattu pelastuslaitokselle ja pohjoispää on kuin onkin yleistä virkistysaluetta. Pelastuslaitoksella on kyllä luodon eteläpäässä useita taloja, mutta nämäkin ovat vuokramaalla ja vuokraoikeus koskee ainoastaan talojen alla olevaa maata, ei siis koko Pitkäluotoa. Jutellessani Helsingin kaupungin kyseisen alueen kehittämisestä vastaavan ympäristösuunnittelijan kanssa ilmeni, etten ole ensimmäinen joka kyselee samasta asiasta. Pelastuslaitos on vuokranut luotoa jo pitkän aikaa ja ovat omatoimisesti pikkuhiljaa vallanneet lopunkin luodon. Ei sinänsä ole yllätys että he myös vastustavat voimakkaasti uusia suunnitelmia Pitkäluodon pohjoispään virkistysalueen kehittämiseksi ja sillan rakentamiseksi mantereen ja luodon välille. Silta kyllä saattaa tuoda mukanaan vähemmän sivistynyttä porukkaa... Nyt kun luodolle pääsee vain vesiteitse on se pysynyt erittäin rauhallisena ja ehkä myös tämän takia osa saarella vierailevista pelastuslaitoksen työntekijöistä on siinä uskossa että koko luoto on heidän.

Täytyy jutella vielä pelatuslaitoksen vuokramökeistä vastaavan henkilön kanssa ja tiedustella miten he vuokralaisia informoivat.

Ai miten niin tyypillinen juristi... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti